Vy har bebudet endrede avgangstider for togene mellom Oslo S og Göteborg dra ruteskiftet i desember 2019. Det blir fire avganger på hverdager.

Avgangstidene blir ca. 6, 10, 14 og 18 hver vei, og reisetidene skal bli kortet noe inn på.

Særlig tror jeg at avgangen kl. 14 på fredag kan være nyttig, da avgangen kl. 18 pleier å være veldig full.

Kjære Vy, Hvis dere nå etablerer plassreservasjon og kjører med kafevogn, så tror jeg dere kan få til en slager.

Det er ikkindu på Drammen stasjone noe mer naturlig sted å togblogge enn på toget. Internettet er blitt langt bedre på togstrekningene i Norge og NSB, Jernbaneverket og teleselskapene jobber sammen for å gjøre dette bedre.

Og bra er det, for Internett og strømuttak er nærmest blitt et folkekrav og er tegn på god standard på togreiser. NSB stiller opp med lydbok også. På Sørlandsbanen er det blitt mer og mer vanlig at man sitter å ser film eller jobber på reisen, og de færreste bærbare PCer eller nettbrett har batteri til å klare seg alene fra Oslo til Stavanger.

Jeg tenker at matbestilling fra plassen, inkludert betalingsløsninger kunne vært en god ide for videreutvikling av dette tilbudet. Oversikt over utvalget i kafeen kunne være en start, med mulighet for å få greie på hva som er tilgjengelig. Så slipper jeg å gå til kafevognen for å finne ut at min favoritt er utsolgt.

På underholdningssiden kunne man ha lagt inn turistinformasjon om det vi passerer langs ruta. Noen filmer som hadde vært tilgjengelig på toget selv når det er dårlig dekning.

 

I forrige uke skulle kona og jeg til Paris. Vi valgte å ta båt og tog den ene veien og fly tilbake. Jeg hadde selvsagt foretrukket å ta tog begge veier, men så må jeg jo jobbe litt også da.

Kielbåten er jo fin, da. Jeg hadde tenkt at det ikke var noe vits i å legge ekstra penger i større lugar, men vi ble oppgradert slik at den innvendige 3-stjernes lugaren ble både 4-stjerners og utvendig. Vi startet med å se på utseilingen fra Oslo, og etter litt shopping hadde vi 3-retters middag i restauranten akter i skipet. Show fikk vi også med oss, slik de skryter av i reklamen. Vi reiste en onsdag, noe som gjorde at billetten ble billig og at det var god plass overalt på båten.

Dage20160310_103525n etter ble det tid til en lang frokost før vi la til kai i Kiel kl. 10. Det er gangvei fra fergeterminalen til jernbanestasjonen i Kiel. Vi var på stasjonen ca. 10:20. Herfra går det tog til Hamburg 21 minutter over hver time. Vi skulle ta ICE 77 fra Kiel til Frankfurt kl. 11:13. Det sto allerede klart ved perrongen. Dette toget går helt til Zürich. Det går også andre direkte forbindelser fra Kiel senere på dagen. Dette gjør Kiel båten til et godt utgangspunkt for Europareisen.

Jeg hadde bestilt togbillettene på www.db.de som er nettsiden til de tyske statsbaner. Billett for to personer fra Kiel til Paris kostet 128 Euro for andre klasse og 178 Euro for første klasse. Vi valgte å prøve første klasse. Ordinær pris for denne reisen er 449 Euro, så vi fikk et godt tilbud der. Billetten heter Sparpreis Europa. Jeg registrerte kredittkortet mitt som ID på billetten, så jeg bare kunne vise dette og utskriften av billetten.

20160310_104616Togturen var behagelig, i første klasse kunne vi bestille mat på plassen, og vi hadde to seter mot hverandre med bord imellom. Typen sitteplasser kunne jeg velge når jeg bestilte. Toget nådde sin topphastighet på 250 km/t mellom Hannover og Frankfurt. Vi ankom Frankfurt fem minutter kl. 16:05.

20160310_205445I Frankfurt hadde TGV til Paris avgang kl. 16:58. Sporet som toget skulle gå fra sto på billetten og det var god tid til å gå innom kiosken før neste etappe. TGV hadde samme servicenivå, men menyen var litt enklere så i matveien vant ICE over TGV. Vi hadde sitteplasser i andre etasje og hadde god utsikt på reisen, selv om siste halvdel var i mørket. Topphastigheten på strekningen var 300 km/t så milen fløy og vi ankom Paris Gare de l’est presis kl. 20:54 som det sto på billetten.

Flytyren tilbake var det ingenting å klage på foruten at togturen var en mye bedre måte å reise på. Prisen var imidlertid under halvparten av tog og båtbillett, men så er jo reisen en del av opplevelsen når man tar tog, og ikke bare en del av transporten som det er på fly.

Merket med: , , ,

For å ha økt kontroll med grensene er det innført grensekontroll i Skandinavia.

Dette betyr at man må ha med gyldig ID når man skal reise inn. Svenske fjerntog som før gikk til og fra København snur nå i Malmø. Oppdatering: Fra 1. mars går disse igjen til og fra København H. Øresundstogene mot Sverige starter på Kastrup. Til Kastrup må man ta andre tog eller Metroen. På Dansk side har Øresundstogene endestasjon på København Hovedbanegård. Derfra kjøres de tomme til Kastrup. Man bør regne 10-30 min til ID-kontrollen på Kastrup. Mot Danmark går Øresundstogene som normalt.

Fra Tyskland til Danmark er det også grensekontroll basert på stikkprøver.

Fra Sverige til Norge er det også krav til å ha med gyldig ID. Så det er anbefalt å ha med gyldig pass på utenlandsturer, slik at passering går enklest mulig.

En ettermiddag sent i desember. Toget på Sørlandsbanen er nesten helt fullt. 73-settet har fått en oppussing med nye seter og strømuttak på alle plassene. Strøm er blitt viktig på lange reiser når de fleste underholder seg med mobil og PC. Noen underholder jo alle andre også med sin telefonbruk.

Litt signaltrøbbel forsinker oss ut fra Oslo S, men forsinkelsen tas inn før Drammen. De nye setene er litt stivere enn de gamle, men det føles som litt bedre plass der og da.

NSB har fått ny meny i kafevogna. Noen gamle klassikere er fortsatt med, men mange har fått lokale råvarer fra ulike deler av landet. Lokalt øl for de ulike strekningene sammen med eget Dresinøl fra Haandbryggeriet.

Jeg skulle ha noe enkelt, så det ble wraps med gårdskylling fra smålenene. Til denne ville jeg ha eplemost, fikk anbefalt Liereple blåbær. Begge deler smakte bra, men jeg tror kanskje eplemosten uten blåbær hadde passet bedre til wrapsen.

Du kan lese hele menyen til NSB kafe her. Jeg tror den treffer godt både til norske og utenlandske turister.

 

 

Andre søndag i desember er det hovedrevisjon av togtider i store deler av Europa. I Norge er det størst endringer i lokaltrafikken rundt Oslo, med gjenåpning av lokaltoget mellom Sandvika og Lysaker slik at Blommenholm, Høvik og Stabekk igjen får lokaltog hvert 15. minutt med linje L1 (Lillestrøm – Asker – Spikkestad). Stabekk får i tillegg stopp av Linje L2 (Ski) og L21 (Moss) siden disse nå skal snu der istedet for Skøyen. Det betyr også flere tog til og fra Lysaker.

Nytt dobbeltspor langs Mjøsa er åpnet, rutemessig betyr ikke dette så mye. En ny rushtidsavgang om morgenen kommer. Ellers blir rutetabellen mer robust som følge at lengre strekning togene kan møtes på og mulighet til å ta inn litt forsinkelse underveis.

Utenlandstogene fra Oslo går omtrent uendret til Göteborg, mens det blir flere endringer  på avgangene til Stockholm. Hurtigtogene fortsetter med noen flere avganger, men til litt andre tider enn tidligere.

I Sverige åpnes tunnellen gjennom Hallandsåsen, som gir litt kortere reisetid mellom Göteborg og Malmö. Mens man fortsatt må regne med litt forsinkelser over Øresund på grunn av skjerpet grensekontroll.

Rutetidene på sidene her oppdateres etter som jeg får tid til det. De sidene som ikke er oppdatert etter 13.12.2015 har gamle rutetider. Som alltid sjkk de offisielle rutetabellene når dere skal planlegge deres egen reise.

 

Merket med: ,

Det raskeste toget kjører på 4:34 som er en kraftig forbedring fra dagens rundt 6 timer. Dagens to gjennomgående tog erstattes med de nye avgangene. Togene kjøres av SJ med togsett av typen X.2000. Det blir 3 avganger mandag til fredag og to avganger hver vei i helgene.

DagerDx676D
Oslo5:5611:5616:56
Kongsvinger7:0413:1118:05
Arvika7:4813:5418:48
Karlstad8:2914:3519:38
Stockholm11:2917:4922:47

Nettverket back on track arbeider for mer grensekryssende dag- og nattog i Europa.

Dette har blitt aktualisert ettersom flere av disse togene er lagt ned. I nroden merker vi dette ved at nattoget fra Damnark mot Europa ble lagt ned i desember.

Den norske organisasjonen For Jernbane støtter inititativet og anbefaler å støtte opp om dette oppropet ved å gå inn på  http://www.opprop.net/ingen_flere_rutekutt_-_europas_fjerntogtilbud_ma_bygges_ut 

Noen ganger ønsker man å ha med bilen på ferie, men ønsker ikke å kjøre lange strekninger på motorveier i Europa. Da blir biltog løsningen. Dette blir nesten som å ta bilen med på ferger. Man kjører bilen på toget og så kan man senere gå ombord i et nattog med sovevogner og restaurantvogn. Dagen etter kan man start uthvilt på nye etapper etter å ha slukt mange mil av Europa.

Noen steder benyttes biltog på kortere strekninger for å kompensere for manglende eller dårlig tilgjengelig veiforbindelse. (mer…)

Merket med:

Fra ruteendringen 14. desember er det satt opp et ekstra togpar mellom Oslo og Gøteborg. Det blir avgang 04:30 fra Gøteborg med ankomst Oslo S 08:22. Fra Oslo S blir det avgang 15:28 med ankomst 19:30. Togene kjøres med togsett av type 70 (De gamle InterCity togene) og vil først og fremst bedre tilbudet til pendlerne, men alt i alt blir det bedre kapasitet til og fra Gøteborg, som jo er hovedveien med tog til Europa.

CityNightLine München - København

CityNightLine München – København lagt ned i 2010

Nattoget (CityNightLine) mellom København og Berlin- Praha/ Køln – Amsterdam og Frankfurt – Basel legges ned fra ruteskiftet i desember 2014. Noen hevder at det instilles allerede fra 1. november så her må man være obs når man setter opp ruteplanen for togturen. Dette nattoget som har vært mange nordmenns forbindelse fra Danmanrk og videre sørover i Europa, har vært en effektiv måte å gjøre unna reisen på. Nå blir vi nødt til å ta dagtoget til Hamburg og bytte derfra. Så får vi håpe det blir forbindelse i Hamburg til Nattogene videre derfra.

Når ruteplanene blir klare vil jeg oppdatere de enkelte landssidene med alternative rutetabeller der disse Nattogene tidligere har vært basisen for reiseruta.

Merket med: , ,

For mange starter togturen til utlandet med NSBs tog fra Oslo til Gøteborg. Dette toget er ofte svært fult, og det har kun noen få reserverbare plasser i komfortavdelingen. Her kunne ting ha vært gjort mye bedre. Kjære NSB, jeg har tre ønsker som kan gjennomføres på kort sikt, og som ville ta bort mye av det som folk klager på når man skal ta toget mellom Norge og utlandet.

TogseterInnfør plassreservasjon i togsettet som går til Gøteborg på lik linje med regiontogene. Lokale reisende i Østfold kan reservere plass samme dagen eller benytte det ekstra togsettet som koples på mellom Oslo og Halden. Når toget er fult så vet man det på forhånd og kan velge et annet tog hvis man ikke vil stå hele veien.

Etabler et serveringstilbud som på regiontogene. Automater med dårlig utvalg og krav til norske kroner blir håpløst på et utenlandstog. Dette kan løses ved å benytte regiontogsett eller bygge om noen av de togettene som brukes idag.

Jeg kunne ønske meg minst en ekstra avgang hver vei. Om morgenen så det blir forbindelse for de som kommer til Oslo med nattog, f.eks. kl. 9:00 med retur kl. 15:00 så er det god korrespondanse for de som kommer med nattog til København fra sør. Slik det er idag er det håpløst for de som bor så langt unna Oslo at de ikke rekker toget kl. 7. Særlig siden det ikke går nattog sørover, man blir nødt til å ha overnatting i Gøteborg eller Oslo.

Strekningen mellom Oslo og Gøteborg tar i underkant av 4 timer mellom to relativt store byer og burde ha potensiale i seg til lønnsomhet også før en høyhastighetsbane er bygget om mange år.

Merket med: ,

15. desember ifjor var det klart for grensekryssende trafikk mellom Frankrike og Spania med Høyhastighetstog (TGV og AVE)

Foreløpig er det to avganger hver vei mellom Paris og Barcelona og tre øvrige avganger hver vei til andre steder i hhv. Toulouse, Lyon og Marseille. Sistnevnte avgang starter i Madrid, de øvrige starter i Barcelona. Det vil bli flere avganger fra slutten av mars.

Detter forandrer reisemønsteret for raske reiser til Spania. Det er nå raskest å reise via Barcelona til de fleste stedene i Spania. Nattogene mellom Paris og Barcelona eller Madrid er i denne forbindelse lagt ned.

Nytt i denne ruteendringen er også korrespondanse fra Brussel til Valence og bytte der til tog til Barcelona. Man slipper da å bytte i Paris, noe som er tungvindt hvis man bare er på gjennomreise og ikke skal stoppe der underveis. Reisetiden mellom Oslo og Barcelona blir nå ca. 38 timer.

Siden om Spania er oppdatert med de nye forbindelsene.

Merket med: , , ,

087I disse dager åpner bestillingsmulighetene for togreiser i Europa for perioden fra 15.12. Noen har tjuvstartet for å få med seg tidligere salg av julebilletter. Hovedtyngden av selskapene har startdatoer rundt 15. oktober. Italia er ventet å komme helt til slutt som vanlig. Jeg kommer tilbake med oppdateringer av landsidene. Kanskje vi finner noen nye forbindelser også. Store endringer i Tyskland og Sveits er ventet. I tillegg skal det etableres nye ruter mellom Paris og Barcelona som kutter reisetiden til Spania vesentlig.

Merket med: , , , ,

NSBs nye togsett
Oslotunelen får gjennomgå om dagen fordi det ikke er kapasitet til alle togene som selskapene ønsker å kjøre. Men er det egentlig det?
(mer…)

Merket med:

5. august gjenomførte tyrkisk jernbane den første prøvekjøringen gjennom Bosphorustunnelen. Tyrkias statsminister var ombord på prøveturen. Når tunnelen åpner for normal trafikk senere i år, vil dette bety at Europa får en ny forbindelse med tog til Asia i tillegg til forbindelsen via Russland.

Nå har man riktignok kunnet reist med tog til Istanbul og tatt et nytt tog videre etter en kort fergetur lenge. Trans Asia Express har i mange år gått ukentlig mellom Istanbul og Teheran. Når går toget fra Ankara på grunn av ombyggingsarbeider på jernbanestasjonene i Istanbul. Jeg vil tippe atAnkara blir det fremtidige utgangspunktet for dette toget også etter at dette arbeidet er ferdigstilt og høyhastighetsbanen mellom istanbul og Ankara er ferdig.

Jernbanen til Iran er imidlertid ikke helt komplett. Passasjernene må bytte til båt på innsjøen Van og gå på et nytt tog på andre siden av sjøen. Dette er en jernbaneferge, og godsvogner skipes over og er med på å danne en gosforbindelse fra Europa til Iran. Iran har på sin side bygget jernbane helt til grensen mot Pakistan. Fra 2012 har det gått et daglig tog mellom Teheran og Zahedan. Fra Zahedan går det to tog i måneden til Quetta i Pakistan. det er altså mulig å ta tog fra Europa til India, men det er nok noe mer komplisert enn å reise med den Trans-sibiriske jernbane. Det går faste godstog mellom Pakistan og Tyrkia. På grensen mellom Pakistan og Iran er det et skille på sporvidden (avstanden mellom skinnene). Iran har 1435 mm som i Europa mens Pakistan og India har 1668mm. Her må godset lastes om, eller vognene endre hjulavstand.

Den trans-asiatiske forbindelse er en gammel drøm. Se kart for oversikt over linjer. De ulike lands forskjellige sporvidder og ulike standarder for for alt fra strøm til signalanlegg gjør dette arbeidet komplisert.

Tyrkia satser stort på jernbaner og er i ferd med å bygge et stor høyhastighets nett og større robusthet for godstraffikk. Når tunnellen under Bosphorusstredet åpner vil det bli etablert faste godstog mellom Tyskland og Tyrkia. Det arbeides nå med forbindelser mellom Tyrkia og Gerogia, som skal åpne i 2014. Det vil da etableres godsforbindelser mellom Tyrkia og Tiblisi og Baku. Det blir spennende å se om det også blir etablert passasjertrafikk der.

Iran er også pådriver for internasjonale forbindelser. Disse er foreløpig kun godsforbindelser, men kanskje det blir passasjerforbindelser etterhvert.

 

 

 

Merket med: , , , , ,

Toganviser på München Hbf.

Toganviser på München Hauptbahnhof

Oppdatert: Rutetider endres to ganger pr. år. Dette skjer andre søndag i juni og andre søndag i desember. Det er få endringer i juni for Norge, Sverige, Danmark og Tyskland. Alle sidene er oppdatert med rutetabeller som gjelder frem til 14.12.2013. Italia har ikke offentliggjort sine rutetider, men det er helt normalt, de er alltid sene. Dette er spesifikt merket, men det vil gå mange forbindelser som passer sammen med forbindelsene til Norge.

Merket med: , , , ,

Dette er det vanligste spørsmålet jeg får, og det finnes ikke noe enkelt svar. Interrailbilletten har en pris for reisen, men krever tilslutningsbillett i Norge og tilleggsbilletter på mange tog.

Mange selskaper har ulike varianter av billigbilletter som gjør at reisen kan bli billigere enn interrailbilletten.

Første etappe – ut av Norge

Mellom Oslo og Gøteborg koster en miniprisbillett fra 249,-, mens fullpris er kr. 512,-. Minipris kan gjelde fra hvilken som helst jernbanestasjon i Norge. Billetten bestilles på nsb.no.

Når man kjøper InterRailbillett må man ha tilsluttningsbillett i Norge. Tilslutningsbillett fra Oslo S til Kornsjø koster kr. 156,- med 50% rabatt. Rabatten får du fra en hvilken som helst stasjon i Norge og bestilles sammen med InterRailbilletten. Man kan også bestille Miniprisbillett hvis man er tidlig ute og skal langt innen Norge.

Andre etappe – til København

Her er det ikke tillegg for billetten i Sverige og til København, når man har Interrailbillett. Bestiller man enkeltvis gjør man det på sj.se. Prisen er SEK 426,-.

Fra København til Europa.

Fra København går det direkte tog til Tyskland, Nederland, Sveits og Tsjekkia. Setereservering koster €4 for IC eller €11,50 for ICE og må betales i tillegg til InterRailbilletten, soveplass kommer i tillegg. Deutche Bahn har Sparpreis fra €29 Og nattog fra €59 for de som er tidlig ute. Prøv å bestille tog fra København og så langt du kan komme med DB.

Konklusjon

En tidlig planlagt tur fra Norge til Tyskland er billigere å bestille selv, enn å basere seg på InterRail. Er du ute i siste liten, eller vil ha fleksibiliteten som ligger i å kunne hoppe på og av hvilket tog man vil, så blir InterRail det beste. Jo mer man skal tolbringe av tid på tog, jo større er sannsynligheten for at InterRail lønner seg.

Merket med: , ,

Ja, jeg vet at de gjør det for at tilbudet skal bli bedre, men jeg er likevel lei av buss for tog.

Informasjonen på forhånd er omfattende, men likevel kommer det som en overraskelse på meg. Det er nok min egen feil, men jeg velger jo toget for å kjøre tog, ikke sitte sammen stappet på en buss som er til overs.

På stasjonene er det personell som viser vei til riktige steder å stille opp. De er hyggelige og serviceinnstilte, men aner ikke når bussen kommer.

Busssjåførene er tydeligvis innvilget ansvarsfrihet. «Er dette bussen til Lillehammer?» «Jeg kjører til Lillestrøm så får du ta det derfra!». Det er ikke deres skyld at det ikke går tog, det vet jeg jo. Det fremgår at dette er ekstraturer for dem og at de egentlig hadde lyst til å vært hjemme, men at de tar dette for å hjelpe oss passasjerer som er så idiotiske å reise når det ikke går tog.

Til dere som driver busselskapene: Enten så tar dere kontrakten å hjelper passasjerene å komme frem, eller så får dere overlate jobben til andre.

Til NSB: Busssjåførene er ekstremt viktige for dere som selskap. De må ha et forhold til at det skal være service og trygghet også under avviksituasjoner. De er deres servicepersonale ombord. Det holder ikke at de ikke vet. Ihvertfall ikke for regiontog og intercitytogene der mange ikke reiser fast og er kjent.

Merket med: ,

Modelltog serverer ølEn anderledes bardiskHer kommer ølen med toget. På restauranten Vytopna Railway restaurant har de en gimmic som smelter et toghjerte.

SJ har sammenlignet priser på tog og fly for en tilfeldig uke, basert på hvilke priser man får oppgitt på bestillingssidene. Artikkelen gjengis her: (mer…)

Merket med: ,

Tsjekkisk togI år skal jeg reise med tog mellom Praha, Bratislava, Budapest og Ungarn. På grunn av mye graving i Sverige velger jeg å ta fly til og fra Norge. (Må jukse litt!) Nå sitter jeg å sliter med bestillingsløsninger for togbilletter igjen. Tsjekkiske statsbaner har en god løsning, og billetten fra Praha til Bratislava er bestilt, betalt og skrevet ut. Slovakiske jernbaner har ikke mulighet til billettbestilling. Her har jeg kunnet velge sete ut fra kart over vognene, noe jeg synes NSB burde tatt en titt på. Så billetten fra Bratislava til Budapest får jeg ikke bestilt der. Østerrikske sider har imidlertid billettbestilling, men etter å ha valgt tog og pris får jeg beskjed om at det ikke kan bestilles billetter i toget fra Budapest der. Vel, en av tre på nett er ihvertfall en begynnelse. Jeg skal være noen dager på hvert sted, så jeg kan jo alltids bestille der.

En annen mulighet er å ringe NSB, og bestille utenlandsbilletter. De har stengt på kvelden, så vi får se om jeg får tid imorgen. Det kan jo være lurt å bestille i så god tid at jeg får hentet dem før jeg reiser.

Hoteller derimot er som en drøm. Jeg benytter hotels.com og det finnes drøssevis av andre steder på nettet som tilbyr søkeverktøy for å se priser og beliggenheter og deretter bestille hotellet jeg velger. Bekreftelser og reservasjonsnummer har jeg på e-post med meg på telefonen. Har funnet bra hoteller, nærme jernbanestasjonene, så jeg kan gå dit med bagasjen uten å slite meg ut før jeg blir sur, sulten eller lurt for en formue av en taxisjåfør.

Det jeg ønsker meg er et internasjonalt bestillingssystem slik det finnes for fly. Der jeg kan skrive inn mine reiser, se de ulike prisalternativene som finnes, velge seter som passer meg, betale og skrive ut billetter hjemme. Det tror jeg må til for å få til

Dansk InterCity togTog til og fra København finner du på siden om Danmark. Danske Statsbaner setter opp ekstra tog og informerer spesielt for å få Roskildefestivalens deltakere til å ta toget. Se: Ændret køreplan i forbindelse med Roskilde festival.

En kollega av meg gjorde meg oppmerksom på den internasjonale planovergangsdagen 7. juni. I denne forbindelse  har Jernbaneverket lagt ut artikkelen STOPP! SE! LYTT! Internasjonal planovergangsdag 7. juni.

Det er jobbes mye med å fjerne planoverganger i Norge. Disse representerer en risiko for ulykker og blant annet derfor krever de også reduksjon i hastighet. Fortsatt er det mange planoverganger og Jernbaneverket har nå en kampanje for å få folk til å være på vakt og respektere bommene og signalene ved disse overgangene. Det hender dessverre ofte at folk ikke respekterer disse og passerer rett foran togene.

Foreldre kan ta med sine barn på toget med 85 – 95 % rabatt i sommer.

Så fungerar SJs familjepriser

SJs familjeerbjudande gäller i 2 klass och innebär att resenär med biljett för vuxen kan ta med sig max två barn upp till och med 15 år.

På SJ InterCity, SJ Regional och i sittvagn i SJ Nattåg:  Medföljande barn betalar endast bokningsavgift vid resa tillsammans med resenär med biljett för vuxen. På SJ.se är bokningsavgiften 5 kr per barn.

På SJ Snabbtåg: Medföljande barn får 85 procent rabatt på det aktuella vuxenpriset. Bokningsavgift tillkommer. Sittplats ingår. Små barn upp till och med 6 år som kan sitta i vuxens knä behöver i detta fall ingen biljett.

På SJ Nattåg: Medföljande barn betalar en fast avgift per reserverad plats i ligg-/sovvagn.

De har også tenkt på barne ved utvelgelse av menyen:

För barnen presenteras en välkommen nyhet i maj. Speciella barnmenyer, med antingen pannkakor eller panpizza, för 39 kronor införs. I menyn ingår även ett paket mjölk eller Smakis. Menyerna, som förbeställs dagen innan resan, är en efterlängtad service från många barnfamiljer.

Husk på at SJ kjører helt fra Oslo via Kongsvinger til Stockholm. Se mer info på siden om togreiser i Sverige.

css.php