Dagstur til Stockholm

Bilde av inngangspartiet på et slvfarget tog av typen X-3000.
Toget til Stockholm Central er klar til avgang fra Oslo S en tidlig januarmorgen.

Klokken er 5:40 og jeg skal på møte i Stockholm kl. 13:00. Idag ville jeg prøve det gjenopprettede snabbtåget til SJ med avgang 5:56. Det ankommer Stockholm Central 11:14 Om jeg hadde tatt fly hadde jeg reist med tog som gikk 7:54 til Oslo Lufthavn og ankommet Stockholm Central med Arlanda Express kl. 11:23. Forskjellen er 1:50 lengre reisetid, ca. 900 kroner mindre kostnader og bedre for miljøet.

En sittegruppe på fire seter med bord der to og to sitter mot hverandre.
Sitteplasser på første klasse

Toget går 5:56 presis. Toget er av typen X-3000 og består av et togsett med 4 vogner.

Frokost bestående av grovt brød, kaffe, yoghurt, juice, smør (syltetøy og ost som ikke er synlig på bildet)
Frokost med SJ

Jeg har bestilt første klasse og har gode seter, kaffe og frokost inkludert for 813 kroner. Etter frokost, kaffe og litt tid med Outlook har jeg kommet godt ned i innboksen når vi passerer Kongsvinger litt over syv. Ca. halv åtte blir vi ønsket velkommen til Sverige og passerer Charlottenberg. Ingen stopp før Arvika på denne avgangen. Der ankommer vi ca. fem på åtte. Vi stopper videre i Karstad, Kristinehavn, Degerfors, Hallsberg, Katrineholm, og Södertälje Syd før vi kom til Stockholm. I Hallsberg er vi 16 minutter forsinket, på grunn av tidligere venting på signal. Det ble kjørt inn noe og vi var 11 minutter forsinket til Stockholm. Flyet som jeg sammenlignet med var 5 minutter forsinket.

Jeg tar fly hjem for at ikke dagens totale reise er for lang. Da starter jeg med Arlanda Express fra Stockholm Central kl. og ankommer Arlanda kl. Flyet mitt skal gå kl. 17:45 og ankomme Oslo Lufthavn kl. 18:45. Jeg satser da på å rekke tog som går fra Oslo Lufthavn 19:03 eller 19:13, og vil være fremme på Oslo S 19:36. Toget, om jeg hadde tatt det går fra Stockholm Central 15:30 og ankommer Oslo S 21:24.

Arlanda Express tok 18 minutter fra Stockholm Central til Arlanda terminal 5. I det jeg går gjennom stasjonen får jeg beskjed om at toget jeg sammenligner med er 20 min forsinket. Jeg var ute i god tid og fikkover en time å vente når jeg kom på flyplassen.

Om prisene

Man får både fly og tog billigere. Jeg bestilte dagen før, og reiste på en tirsdag som sikkert er en lavtrafikkdag. I motsetning til mange strekninger i Norge så er toget billigere enn flyet.

Jeg har tatt utgangspunkt i VY-tog og vanlig ruterbilett mellom Oslo S og Gardemoen og Arlanda Express mellom Stockholm Central og Arlanda. Det er sikkert mulig å finne rimeligere reiser med lokaltog i Sverige til Arlanda. Flytoget i Oslo er ca. dobbelt så dyrt som Ruter-biletten. Forskjellen mellom VY og Flytogeter 3 minutter på det meste, men de går ikke like ofte.