Sveits

Tog mellom Norge og Sveits

Det går en rekke tog fra Hamburg til Basel og andre byer i Sveits. Se siden om Tyskland for å finne reisemåter til Hamburg.

Togreiser i Sveits

Det er mange flotte reiser i Sveits. Jeg har her plukket ut 4 perler av noen strekninger som jeg selv har reist på. Alle disse er også vist på Travel channel under tittelen Swiss railvays, som fortsatt jevnlig går i repriser. Sveitserne har en rutetabell der alle tog og busser utenfor de store byene er taktet slik at den henger sammen over hele landet. Det imponerende er at togene i tillegg har en imponerende presisjon.

Golden Pass Express

En reise fra Montreux til Zweisimmen med en spektakulær utsikt og mulighet til å sitte foran togføreren. Informasjon finnes på www.goldenpass.ch.

Først stiger jernbanen opp mens man kan nye utsikt over Lac Leman så bærer det innover i fjellene der den ene flott utsikten avløser den andre.

Golden Pass med panoramautsikt helt foran
I forsetet på Golden Pass Express

Panoramatogene går hver andre time, mens det i mellom hver gjøres avganger med ordinære tog. Setereservasjoner må bestilles på selskaptes nettside, mens reisebiletten er som for ordinære sveitsiske strekninger. plassene frigis tre måneder før avgang og hvis du vil sitte helt foran, så lønner det seg og bestille så tidlig som mulig. Dette krever at man har billett på første klasse. Det er mulig å kjøpe oppgradering fra 2. til 1. klasse på jernbanestasjonen i Montreux.

Togtur til Jungfraujoch

Tog mot Grindelwald klar til avgang i Interlaken
Kleine Scheidegg på Jongfraubahn

Jungfraujoch er Europas høyst beliggende jernbanestasjon. Reisen fra Interlaken har vakker utsikt og imponerende stigning med jernbane med tannhjul i midten fordi jernbanen er for bratt til tradisjonell (Adhesjons) jernbane. Taggene for tannhjulene kan sees på bildet til venstre.

Det kreves tilleggsbiletter til Jungfraubahn for reisene med InterRail eller andre pass. Det er ikke nødvendig å reservere plass, men det kan bli noe ventetid når det er mange reisende. Det lønner seg å beregne en hel dag på en rundtur fra Interlaken til Jungfraujoch.

Man reiser først med tog fra Interlaken til Lauterbrunnen eller Grindelwald. Fra begge steder kjører Wengenalp bahn til Kleine Scheidegg. Fra Kleine Scheidegg kjører Jongfraubahn til Jongfraujoch 3454 meter over havet. Siden det er to veier opp til Kleine Scheidegg kan man jo med fordel velge den andre ned igjen. Da jeg reiste her stoppet vi i Wengen på vei nedover og spiste middag.

For mer informasjon om strekningen, se www.jungfrau.ch.

Glacier Express

Utsikt fra Glacier Express

Fantastisk opplevelse og mulighet til å betrakte isbreene fra en jernbanevogn. Fjell og daler passerer forbi panoramavinduene og turen mot øst avsluttes med «Swiss Canyon» som er en flott dal med høye klipper på hver side og elven i bunnen av dalen som viser seg i to farger. Det er mulig å kombinere turen med en tre retters middag.

Linjen går fra Zermatt via Brig til Chur. Det går også tog direkte videre til St. Moritz over Albulalinjen eller til Davos. Tre retters middag koster i overkant av 200 kroner og må bestilles på forhånd. Biletter for øvrig kjøper på ordinær måte. Det kreves et tillegg for plassreservering ombord. Se www.glacierexpress.ch for mer informasjon.

Albula- og Berninalinjen

Albula Express klar til avgang fra Chur
Høyeste ordinære jernbane i Europa
Viadukt på Berninalinjen

Spesiell ingeniørkunst ligger bak disse linjene over Alpene fra Chur til Tirano i Italia via  Pontresina eller St. Moritz. Det går lokal eller reginaltog hver annen time og flere turisttog daglig med panoramavogner som er gjennomgående hele veien fra Chur til Tirano.

Begge linjene har fantastiske løsninger på stor høydeforskjell og ofte ser man jernabnelinjen over og under seg i dalsiden siden den går i sikksakk og i spiraler inne i fjellet eller på viadukt ut i dalen som vist på et av bildene over. Dette er videre Europas høyest beliggende ordinære (adhesjons-) jernbane med stasjonen som ligger på 2256 meter over havet. I nedstigningen mot Tirano i Italia er dalen et sted så smal at jernbanen er lagt midt i veien for å utnytte plassen. For mer informasjon se www.rhb.ch.

Bestilling av billetter

Den enkleste måten er å bestille billetter av Entur Utland. Den kompliserte og mest sannsylig billigere varianten er å bestille på internett. Med interrail og appen RailPlanner er det også lett å finne informasjon om ruter og hvor man må ha plassreservasjon.

Flere av selskapene har billige billetter på internett som er tilgjengelig dersom man bestiller dem tidlig og ikke krever refusjon for ubenyttede biletter. Biletter i Sveits bestilles på www.sbb.ch.

Man kan også bestille billetter på Enturs kundesenter.