Danmark

Tog mellom Norge og Danmark

Oslo – Göteborg – Malmö – København

Dette er den eneste jernbaneforbindelsen til og fra Danmark. Reisen tar 8,5 timer og krever bytte i Göteborg. Det er 2-3 daglige avganger. Rutetider (gyldige fra 11.12.2022) finner du her:

DagerDx676Dx6D
Oslo S06:0808:0810:1014:10
Göteborg C09:4511:4513:4517:40
DagerDDDD
Göteborg C10:4012:4014:4018:40
Malmö C13:5115:5117:5121:51
København H14:2916:2918:2922:29
Togbytte i Göteborg C
DagerDx7DD
Købehavn H05:2709:2713:27
Malmö C06:0810:0814:08
Göteborg C09:2013:2017:20
DagerDx6DD
Göteborg C10:1514:1518:10
Oslo S13:4217:4321:42

Rutetider kan endres på grunn av arbeid på sporet, høytider eller andre forhold. Rutetidene her er ment for planlegging. Sjekk alltid med togselskapet for informasjon om den enkelte avgang.

Andre forbindelser for den som ikke vil fly

Nordjyske jernbaner
Nordjyske jernbaner på Hirtshals stasjon

Det går flere fergestrekninger: Oslo-København, se www.dfds.no,, Larvik-Hirtshals og Kristiansand-Hirtshals, se www.colorline.no og Bergen-Stavanger-Hirtshals og Langesund – Hirtshals, se www.fjordline.no. For de som reiser via Hirtshals og skal videre med tog må man huske på at Nordjyske jernbaner transporterer strekningen fra Hirtshals til Hjørring. Mellom Hirtshals og Hjørring går det tog hver time eller oftere. Det er kort gangavstand mellom sporene i Hjørring så togene korresponderer selv med kort byttetid.

Tog i Danmark

InterCityLyn klar til avgang fra Aalborg
InterCityLyn klar til avgang fra Aalborg

Det er trivelig å reise med tog i Danmark. Det er ikke svimlende hastigheter, men raskt nok til å kjøre forbi biler på motorveien ved siden av. Togene går ofte og avstandene er korte. Det går non-stop service mellom København og Århus. Mange av InterCity og regiontogene betjener også Kastrup lufthavn for dem som kommer til Danmark med fly.

Togene mot Jylland deler seg til ulike destinasjoner. Det er derfor viktig å sjekke at man er i riktig togsett så man havner dit man hadde tenkt seg. Har man plassbillett blir man plassert i det riktige togsettet. Vognnummeret finnes bare en gang i et tog.

Dansk IC4-tog med internett
Dansk IC4-tog med internett

DSB 1′ er DSBs første klasse, med servering og aviser, samt gratis tilgang til internett. Det er også egne lounger for reisede på første klasse. Tilgang til internett finnes for alle i togene, men må da betales. Togene med internett er merket som vist på bildet til venstre.

I Danmark er det ikke servering på togene lenger. Man må kjøpe med seg mat fra kiosken på stasjonen dersom man ønsker mat eller drikke på reisen.

Utsikt fra tog på Jylland
Utsikt fra tog på Jylland

For en nordmann er det kanskje uvant med et flatt land med mange og uendelige jorder. Jeg synes det mest fascinerende er forbindelsene over Store- og Lillebælt, samt Øresund. Det er litt flott å kjøre tog blant alle båtene.

Internasjonale forbindelser fra Danmark

Mot Sverige er der forbindelse over Øresund til Malmø, Göteborg, Stockholm og flere andre steder i Syd-Sverige. Togene går fra Københanvs hovedbanegård og noen av dem starter i Helsingør. Se siden om Sverige for flere detaljer.

Mellom København og Hamburg går det flere daglige togpar. Disse kjører via Jylland. Annet hvert tog har togbytte i Fredericia. Tiden med jernbaneferge mellom Rødby og Puttgarden. er forbi.

Det går noen direkte forbindelser og flere forbindelser med togbytter mellom Århus og Hamburg som kjøres via Padborg og Flensburg.

Det går nattog mellom Stockholm og Malmø til Hamburg og Berlin med sovevogn og liggevogn. Togene stopper på Høje Taastrup utenfor København.

Rutetabeller mellom Danmark og Tysklan finner du på www.togreiser.com/tyskland

Billettbestilling

Billetter i Danmark kan kjøpes på www.dsb.dk der ruteinformasjon også kan finnes. Billigbillettene til DSB heter DSB Orange og kjøpes lettest på nett. Det er lurt å sikre seg plassbilletter på forhånd så man slipper å stå på hele reisen.

SJ’s websider www.sj.se selger billetter til hele Sverige. SJ har plassert billettautomater på Oslo S for bestilling og uthenting av billetter. SJ har også telefonbestilling på +46 771 75 75 75. SJ sender billetter til adresser i Norge. Minipris på Vys avganger får man ikke av SJ. Plassbiletter kan også bestilles i billettsalg på svenske stasjoner.

Rutetider og rutetabeller

Du kan søke etter danske togtider på dsb.dk.

Rutetider i PDF format finner du her: https://www.dsb.dk/trafikinformation/koereplaner/koreplaner-strakningskoreplaner-pdf/

Kommentarer

17 kommentarer til “Danmark”

 1. Bjørg Bakken

  Hvordan reiser jeg greiest med tog fra Hirtshals til Hamburg? Fergen fra Norge ankommer Hirtshals klokken 11.15.
  Retur?

 2. Birthe

  Hei!
  Vurderer tog med to barn under 11år fra Vejle til København.
  Er det best med Lyntog?
  Anbefales Standard familiezone plads eller Standard plads?
  Ellers noen tips?

 3. Ingrid Sørheim

  Jeg forsøker å finne ut om det går buss eller tog fra Fredrikshavn til Skagen! Og i tilfelle når?

 4. Lizzie Nilsen

  Er det mulig å ta tog fra København til Nederland?

  1. Terje André

   Det går fint. Man bytter tog i Hamburg og i Osnabrück. Reisetid er ca. elleve og en halv time. Billetter bestilles billigst på db.de.

 5. Grete Bratvold

  Noen som vet hva det koster med tog Oslo-Gøteborg-København. eventuelt t/r??
  Det er sannerlig ikke lett å orientere seg i togenes tider og priser, heller ikke bestille.
  Hvis noen kan opplyse meg, så takker jeg hjerteligst.
  Grete

  1. Terje André

   Oslo Gøteborg finner du på nsb.no. gøteborg – København finner du på sj.se eller på sidene til øresundstog. De konkurrerer og prisene varierer fra avgang til avgang.
   Jeg er enig i at det er vanskelig å finne frem i,

 6. Sigrunn Aasen

  Er det mulig å ta tog fra Hirtshals -Skagen, og i tilfellet rutetider midtukedager.

  1. Terje André

   Ja det er mulig. Må bytte 2 ganger underveis. Rutetider finner du på http://www.dsb.dk. Billett kjøpes på automat i toget.

 7. Daniel Scheidegger

  Er det mulig at man ikke kan bestille og betale togreiser fra København til Oslo. Jeg har prøvd både på nsb.no og på dsb.dk. I tillegg ser det ut som om både buss og fly er billigere enn tog. For noen grønn politikk! Hvordan løser vi CO2 problemene? Vi må endelig satse på tog i Skandinavia, i det minste mellom de store byene. Velg det grønne partiet!

  1. DSB sine fleste tog er ikke dieselfrie, buss er miljøvennligere enn DSB sine tog.

 8. Kristin Astrid Øystese

  Hei!

  Jeg lurer på om det er mulig å komme seg fra København til Oslo med tog på søndager. Det fremkommer ikke av tabellen, men står i teksten at det er mulig.
  Viss det er mulig, hva er da prisen? Jeg har planer om å dra 27.september.

  Mvh
  Kristin Astrid

  1. Terje André

   Det er to avganger fra København til Gøteborg på søndager som korresponderer med togene videre til Oslo. Prisen har jeg ikke ovesikt over, men de bestilles på SJ og NSB. Der kan du se prisene før du bestemmer deg for å bestille.

 9. L. Larsen

  På tide at NSB får på plass nattog mellom Oslo og København igjen.

  For oss som starter reisen andre steder enn Oslo, er dette helt håpløst. Tidligere kunne en ta ettermiddagstoget til Oslo, nattoget videre, og neste morgen var en enten i København eller Stockholm.

  Nå må en starte med nattog, og er det forsinket, er morgentoget gått fra Oslo. Ta 13:02-toget fra Oslo i stedet? Hva hvis det er forsinket? Da står du bomfast i København for natten. Vi skal jo videre! Ikke langt, men dette nytter bare ikke!

  Prøv å være et alternativ til fly! Slutt å oppføre dere som om alle bor i Oslo, og ikke skal lenger enn til København!

  1. Terje André

   Jeg er helt enig med deg. Og verre blir det for det ryktes at nattoget fra København til Amsterdam/Basel/Praha via Tyskland blir innstilt fra desember 2014.

   For ordens skyld, dette nettstedet er privat og er ikke tilknyttet NSB på noe måte.

 10. Jacob Reme

  Jeg forsøker å finne mulighet for å kjøpe billetter med tog fra Oslo til København. Men det ser ikke ut til at det er mulig på nett. Synes det er svært kritikkverdig at ikke dette er samkjørt mellom NSB, SJ og DSB.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php