Interrail før og nå

Jeg hadde min første interrail på 90-tallet og har hatt flere turer etter det. Her er oppsummering etter Interrail turen i fjor.

Internett har forandret mye. Både for å booke hotell, booke billetter og å finne informasjon. På 90-tallet og langt ut på 2000-tallet var det å finne hotell via turistkontoret eller å ringe til hotellet å spørre om pris og ledig rom. Kjøpe plassbilletter medforte lange køer på jernbanestasjonene, og man måtte ha mange rutetabeller som lå til utdeling på stasjonene.

I Nürnberg hadde de i 1994 en tavle der hotellene var listet opp med rødt eller grønt lys avhengig om de var ledige eller ikke. Man kunne trykke på knappen som lyste grønt og bli koplet direkte til hotellet. I dag er jo hotels.com og andre bookingløsninger mye enklere.

Mobiltelefon gjør at kontakt med omverdenen går mye lettere. Vi slipper å lete etter telefonautomater, ha mynter eller dra på internettkafe. Gratis Wifi er i så måte dukket opp som nytt behov. Men vær obs på sikkerhetsrisiko i åpne nettverk. Bruk datatrafikk når du skal bruke bank eller oppgi kredittkortdetaljer.

Bruk av kort for betaling, selv for små beløp har gjort behovet for kontanter i flere valutaer. I Østerrike og Tyskland var det flere steder som kun tok kontant betaling. Men i Sveits gikk alt med kort.

Lessons learned: Insektmidler er lurt å ha med, selv på byferier. Den berømte universalproppen til vask og badekar skulle jeg fortsatt ha tatt med. Og så er det ikke roam like home i Sveits.

Nå reiser jeg uten fysiske kart og guidebøker. Det blir mindre å dra på. Men når biletter og alt er på mobilen blir det viktig å passe på den, og sørge for at den er oppladet. Kopier av pass og biletter kan være lurt å ha lagret i en skytjeneste, og på papir i sekken.

Det er fortsatt mulig å reisebpå gamlemåten, men internett og smarttelefon gjør det mye enklere.