Riga til Vilnius med tog

Riga til Daugavpils

Toget fra Riga til Daugavpils har ankommet Daugavpils

Det går tog flere ganger om dagen mellom Riga og Daugavpils. Togene er Sovjet-era motorvogner med én standard med buss seter. Billetten ble bestilt på https://www.ldz.lv/en og kostet € 6,87 for en voksen og en bagasje. I Latvia har bagasjen egen billett, selv om jeg er usikker på om de tar det så nøye.

Billettene kan også kjøpes på toget. Latviske tog har ingen infomesjon på engelsk, men roper opp kommende stopp og påfølgende stopp, så pass på å ikke gå av for tidlig.

Innredning i togene i Latvia.

Toget kjører østover gjennom skogene, avbrutt av noen stasjonsbyer. Vi kjører langs med elva Daugava, men ser ikke noe til den.

Utsik fra toget mellom Riga og Daugavpils (skog)

Daugavpils (Turmantas) til Vilnius

Turen starter med taxi til Turmantas, som ligger ca. 40 km sør for Daugavpils, men over grensen til Litauen. Taxi med Bolt fungerte fint med norsk app, kostet 30 Euro en søndag formiddag, og tok 40 minutter. Veiene var dårlig vedlikeholdt når vi nærmet oss Turmantas, men det la ingen demper på farten.

Turmantas turkise jernbanestasjon

Turmantas er et svært lite sted. Stedet er endestasjon på toget nordøstover fra Vilnius.

Toget fra Turmantas til Vilnius

Her i Turmantas snur togene til og fra Vilnius. Om de ikke får til å sanarbeide, eller om det er andre årsaker til at det ikke er persontrafikk over grensen vet jeg ikke. Vi er 1 km fra grensen til Latvia. Det skal visstnok gå buss til Daugavpils ca. 2 km nord for stasjonen, men det tok vi ikke sjansen på.

Innredningen i toget. Hele toget er 3. klasse.

Togturen tar 2 timer og 8 minutter og billetten kostet 9,10 Euro på https://ltglink.lt/en. Toget er av samme type som i Latvia, men med enklere standard på setene.

Utsikt fra vinduet på toget til Vilnius.

Også denne turen gikk gjennom skoglandskap, avbrutt av noen åpne områder og stasjoner med små tettsteder.

Om Daugavpils

Fin og oversiktlig by med koselig bysentrum. Kirkehøyden og Daugavpils fort er serverdigheter som nås med trikk. Trikken koster 70 cent og biletter kjøpes på trikken. Å spise og å bo i denne byen er rimelig.

St. Boris katedral, ortodoks kirke.

Daugavpils er Latvias nest største by med ca. 90.000 innbyggere og ligger helt øst, ikke langt unna grensen til Litauen (33 km) og ca. 20 km fra grensen til Hviterussland. Nordøstover er det ca. 90 km til Russland.

Dette har vært et internasjonalt jernbaneknutepunkt m på strekningene mellom Vilnius og St. Petersburg, og mellom Riga og minsk. I dag er det slutt på internasjonale persontog i byen.

Det er daglige bussforbindelser til og fra Riga, Minsk og gjennom Litauen og Polen til Ukraina.