Pakketips

Pakk i sekk

Det mest effektive på togreiser er å pakke i sekk. Togbytter og gåturer til og fra ulike steder blir mye mer praktisk med hendene fri.

Ulempen med sekk har vært at alt ligger hulter til bulter. Tidypack er svaret på dette. en god sekk med mange rom slik at tøy og annet ligger adskilt. To praktiske kroker gjør at den kan henges over en skapdør eller en stang og du har klærne liggende i hyller. Selv har jeg benyttet denne på flere turer nå og er kjempefornøyd med denne. Jeg har ikke funnet ut hvor den selges for tiden.
Dersom du pakker i koffert finnes det hendige koffertposer som gjør at man kan pakke tett og ryddig i en koffert også.

Pakk smart

Først og fremst, pakk lite. Hvert gram skal bæres og det kan godt hende at du skal ha noen suvenirer med hjem i tillegg. Man får kjøpt smått av dem meste i toalettveska eller man kan kjøpe små flasker og fylle over som gjør det hele litt rimeligere.

Skal man bo på hoteller er det som oftest såpe der. Appropos toalettveske, skaff deg en som du kan henge opp. Dette gir mer oversikt, samtidig som du slipper å ta så mye ut av den for å finne det du leter etter. Det finnes mange varianter av disse i alle størrelser og farger.

Mye kan kjøpes underveis. Og noe kan kastes underveis. Hvorfor kan ikke siste reis for en T-skjorte skje med tog? T-skjorter får man dessuten kjøpt overalt. Noen pakker med Biotex kan erstatte noen skift dersom man har et par netter på samme sted så man får tøyet tørt. Det finnes også muligheter til å få vasket tøy underveis på hoteller eller vaskerier.
Regnvær, kaldt vær, varmt vær må ikke få ødelegge ferien. Det er ikke her man skal spare på vekten. Det går an å kjøpe superlett regntøy eller en paraply som nesten ikke tar plass.

Ferietid er gåtid

Ha med gode sko som er brukt før. Du legger mye penger og tid i ferien din så beina må tas vare på. Ta med gnagsårplaster for sikkerhets skyld.

Det du trenger

Ha med det du trenger. Selv om det er muligheter for å handle underveis, er det kjedelig hvis hele dagen du har i en by går med til å ordne praktiske ting.

 • Medisiner er viktige å huske på, de kan være vanskelige å skaffe i utlandet.
 • I tillegg til ordinære medisiner kan det være aktuelt å ha med førstehjelpsutstyr og medisiner om magen skulle slå seg vrang.
 • Mobiltelefoner og kameraer trenger ladere, og kanskje ekstra batterier eller minnekort. Er det spesielle kontakter eller annen spenning dit du skal, trenger du adaptere. En powerbank kan også være nyttig.
 • Pass, Reiseforsikring, Europeisk helsetrygdkort og evt. visum.
 • Billetter og reservasjonskvitteringer. Har du dem på telefonen må du sjekke at de er tilgjengelig uten nett.
 • Kontanter og minst to andre måter å kunne betale på.
 • Noe å skrive på og med

Det du trodde du ikke trengte

Litt etter hva slags overnatting du planlegger, kan noen ting være nyttig.

 • Sov-i-ro ørepropper redder deg dersom det eneste rommet du får tak i er rett over nattklubben.
 • En universalplugg for vasken. Dette syntes jeg var svært festlig helt til jeg i Budapest så at dette manglet overalt.
 • Våtservietter og desinfeksjonsmiddel (Antibac el.l.)
 • Toalettpapir (Kan risikere å mangle når du trenger det)

Noe å gjøre

Selv om jeg sverger til å se på utsikten kan det være verdt å ha med seg noe å gjøre. En god bok, musikk eller en kortstokk kan være en god avveksling. Reiser man med barn er det viktig å planlegge for litt aktiviteter underveis. For å skape litt avveksling kan man jo planlegge med noen forskjellige ting som blir gradvis avdekket etterhvert som man reiser.

Kart

Kart er alltid viktig å ha. Man får ofte kart på hotellene og på turistkontorene. Guidebøker har ofte kart over sentrum av byene og man kan få kjøpt separate kart.

Google maps benytter jeg for å være sikker på beliggenheten til hotellene jeg skal bo på. Bruker man mobiltelefon med Google maps kan man benytte innstillingen som gjør at man laster ned kart hjemme før man drar, så slipper men dyr internettrafikk i utlandet (ikke alle steder har roam like home). I tillegg benytter jeg guidebokserien “Gatelangs …” Som inneholder gode kart som brettes ut.