Forberede avreisen

Så er alle billetter bestilt og datoen for avreise er satt. Husk på å sjekke pass, Europeisk helsetrygdkort, reiseforsikring og visum.

Pass

Sjekk at passet er gyldig om du trenger pass. Pass er eneste gyldige legitimasjon utenfor Norge, så selv om du ikke trenger det for å krysse landegrensene innen Schengen-avtaleområdet så trenger du det for å få overført penger i utlandet, samt at enkelte hoteller krever legitimasjon.

Europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsetrygdkort er lurt å ha dersom du skal reise i EØS eller Sveits. Europeisk helsetrygdkort dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits. Du har rett til behandling på lik linje med oppholdslandets borgere. Kortet erstatter den tidligere papirblanketten E 111. Dette kortet kan bestilles gratis hos HELFO.

Reiseforsikring

Sjekk at du har reiseforsikring, og bestill denne. Det er viktig å ha reiseforsikring, så er man sikret dersom noe uforutsett skulle skje. Mange reiseforsikringer inneholder ofte avbestillingsforsikring eller forsikring som dekker innhenting av reisen ved forsinkelser dersom andre operatører ikke dekker dette. På de fleste togreiser er du som regel din egen turoperatør, så det er ingen andre som ordner slikt for deg, eller som du kan klage til. De fleste reiseforsikringeringsselskaper har internasjonale nødhjelpssentre som kan bistå når uhellet er ute.

Vaksiner

Noen land krever vaksiner. Fastlegen eller smitteverkkontoret i kommunen din kan gi informasjon. Det er imidlertid sjelden det er behov for dette ved reiser i Europa.

Visum

Siden Europa er så åpent, er vi vant til å reise uten å tenke på visum. Noen steder, som for eksempel i Tyrkia er visum en formalitet som bare forsinker og fordyrer ankomsten til landet, mens det for å reise til Russland er en søknadsprosess i forkant av avreisen. Oversikt over reiseinformasjon finner du på UD’s reiseråd. Her får du også praktiske råd for reiser utenlands.

I tillegg til det formelle, så gjelder det å være godt forberedt for å få mest mulig ut av reisen. Da er fokuset guidebøker, kart og kanskje noen bøker fra der du skal for å sette den riktige reisefølelsen.


Guidebøker

Skaff guidebøker til stedene du har tenkt å besøke. Her kan det være tips om hoteller og nærliggende steder som du vil besøke. legg utflukter inn i reiseplanen slik at evt. reise til utflukter og kostnadene til utfluktene samles opp. Med guidebøker blir man litt kjent med stedene man skal til og er bedre rustet til å starte jobben med på bestille billetter og overnatting.

Sjekk opp kartplasseringen til hotellene og jernbanestasjonene slik at du enkelt finner frem til hotellet når du ankommer en by. Det er alltid godt å få sjekket inn og satt fra seg bagasjen når du kommer til ent nytt sted. Jeg bruker Google Maps for å finne kartutsnittene og skrive dem ut. Det er også lurt å se om du kan finne informasjon om kollektivtransport på stedene der du skal. Sjekk UrbanRail for informasjon om dette.

Planleggingen av reisen fortsetter med å pakke for reisen.

css.php