Bestille togreisen

Når reiseplanen er klar kan du starte bestillingsprosessen. Du kan velge å bestille reisen gjennom et reisebyrå eller håndtere det hele selv. Entur sin utenlandsbestilling, telefon 61 27 90 88 (Tastevalg 2), må benyttes ved kjøp av InterRail billetter, og da er det lønnsomt å be dem foreta plassreservasjoner også. Da er listen din god å ha. Interrail kan bestilles på nett. Du kan få den tilsendt eller bruke Interrail billett på app. Appen kan brukes til å finne ut hvordan du kan bestille plassreservasjon i de ulike landene og hvilke tog dette er påkrevd for.

Gjør man billettbestilling enkeltvis selv tar man reisen steg for steg med reisebestilling, hotellbestilling reisebestilling osv. gjennom hele reisen. På denne måten kan man lett håndtere dersom det er fullt på tog og man må reise en dag tidligere eller senere.

Bestille togbilletter

Skal man ha billigbilletter blir disse som oftest lagt ut ca. 3 måneder før reisedato. I forbindelse med omlegginger av rutetabellene kan det vanskelig å booke lang tid i forveien. Slike omlegginger skjer hvert år andre søndagen i juni og desember.

Bestiller du InterRail billetter må du huske på å kjøpe tilslutning på norsk side. Det er inkludert en utreise og en innreise på en interrail billett. Med interrail er det viktig å reservere tilleggsbilletter til de togene som krever det. Dette gjelder de fleste ekspresstog eller høyhastighetstog. Husk også på plassbilletter på strekninger med stor trengsel (spesielt viktig i juli og august).

Skal du ha enkeltbilletter kan det være lurt å prøve seg på billigbilletter på internett. Da bruker jeg www.entur.no for tog i Norge. Dette gjelder også til Göteborg og Östersund, dvs. togene som Vy kjører. I Sverige benytter jeg www.sj.se, som også omfatter billetter til København. Videre benytter jeg www.bahn.de til billetter til og gjennom Tyskland, og forsåvidt gjennom det meste av Europa. For reiser i enkelte land jernbaneselskapenes respektive sider benyttes.

Det finnes også internasjonale aktører som opererer som reisebyrå på nett over flere land. For det meste av Europa finnes Rail Europe, se: Special Deals from Rail Europe.

Bestille overnatting

Hotell, vandrehjem, ungdomsherberge eller camping? Det er klart at det sikkert er mulig å leve hele ferien på tog, men mange av stedene er verdt mer enn en dag og da trenger man et sted å overnatte.

Overnatting kan ordnes i mange prisklasser. Ungdomsherberger og vandrerhjem er det rimeligste. Her kan man få sengeplass i store sovesaler sammen med mange andre eller bestille egne rom. Camping er også en løsning, men er ofte uhensiktsmessig hvis man skal reise flere steder, da man må ha mye bagasje med seg. I tillegg er ofte campingplasser plasert på god avstand fra byene og jernbanestasjonene.

Selv forestrekker jeg hotell, og velger å booke dette på internett på forhånd. Det er også mulig å ordne hotell når du kommer frem. Turistkontorer og hotellbookingstjeneser er ofte  plassert på eller i nærheten av de store jernbanestasjonene. Reiser man utenfor høysesongen er det mye å velge mellom, men hvis man reiser i høysesongen så kan man ende opp med noe som er anderledes eller dyrere enn man hadde planlagt.

På internett finnes det flere varianter av hotellbestillinger. Det mest praktiske er reserveringstjenester, for de er ofte lettere å endre på frem til en eller to dager før oppholdet. Noen steder kan man forhåndsbetale og oppnå svært gunstige priser. Sjekk alltid avbestillingmulighetene dersom du trenger å ha mulighet til å endre reiseplanene underveis.

Du kan søke og bestille hotellovernatting på Hotels.com, de er rimelige og har gode avbestillingsordninger, men sammenlign gjerne flere tjenester.

Nå er det tid for å forberede avreisen.