Hva slags togreise ?

For å få til en vellykket togreise er det viktig å bestemme seg for hva som er hensikten og rammene rundt reisen din. Hvis dere er flere som skal reise sammen kan det være en fordel å avklare felles eller ulike forventinger før reisen starter.

Mål

Er målet utsikten fra spesielt flotte togstrekninger eller er det spesielle steder du vil oppleve. For noen er det spesielle jernbanestrekninger som frister.

Utsikt: Norge ha noen av de mest spektakulære jernbanestrekninger i Nord-Europa, så man trenger ikke reise langt. Folk reiser fra hele verden for å se Flåmsbanen, mens Raumabanen nok er enda bedre og Nordlandsbanen er lengre. Utenfor Norge er det Sveits, Østerrike og Skotland som har de flotteste fjellstrekninger.

Reisemål: Er reisemålet viktigst, så er togreisen mer en bi-opplevelse og det er viktigere å komme raskt frem.

Spesielle strekninger: Foruten strekninger med spesiell utsikt er det mange strekninger som kan være spesielle. Det kan være at de kjører spesielt raskt, spesielle ingeniørbragder, høyest, brattest, lengst osv. Her er noen eksempler:

  • Jongfraubahn (Eurpas høyeste)
  • Jernbanen til Lhasa (verdens høyeste)
  • Transibirske jernbane (verdens lengste)
  • Kanaltunnellen

Det kan også være spennende å reise kjente strekninger fra historiske hendelser eller filmer. Hva med en reise på orientekspressen.

Tid

Hvor lenge skal du være reise? Finnes det andre begrensinger på reisen? Dette er viktig for om man kan la se friste av omveier eller ta saktere og rimeligere tog. Må du være på et bestemt sted til en bestemt tid for å se fotballkamp i Valencia eller oppleve operaen i Milano så må dette prioriteres under planleggingen.

Når på året ?

Dette er jo selvsagt avhengig av når man har mulighet til å ta ferie. Det er varmest å reise i juli og august. I august er det fellesferie i Europa og da er det flest på alle severdigheter, hotell og tog. Personlig synes jeg mai og september er den beste tiden å reise på. Da er det god plass overalt og så blir sommeren litt lenger.

Kostnad

Skal reisen være på lavbudsjett, eller er 1. klasse og luksus målet. Det finnes mange ting man kan gjøre for å få luksus og komfort underveis. Skal man spare penger bør man ha med niste kjøpt i en dagligvarebutikk fremfor å kjøpe på stasjoner og tog, og man bør velge avganger uten ekstra tilleggsavgifter. Sett et tak for kostnaden og bestem hvor det er mest viktig å ikke fire på komforten.

Preferanse

Å overnatte på toget kombinerer mange mils reise med en overnatting. På nattoget kan man sitte eller ha soveplass. Men hvis man ikke får sove på tog, så blir jo hele neste dag ødelagt. Da er det bedre å overnatte på hotell eller vandrerhjem og ta tog på dagtid.

Det er få muligheter til å dusje på togene, og det kan også være et godt argument for ikke bare å sove på tog.

Å reise på dagtid kan skje med raske tog eller med tog som tar lengre tid. Prisen varierer selvsagt, men det er også viktig å kjenne sin egen tålmodighet. Det er liten nytte i å spare penger for å kjede seg gjennom ferien.

Når du har klart for deg hva slags togferie du vil ha er tiden inne for å lage reiseplan.