I år går turen til Baltikum – slik planlegger jeg

Jeg har hatt lyst til å ta toget fra Tallinn gjennom Latvia og Litauen til Polen. Her skal det bygges høyhastighetstog og mulighetene for å reise den eksisterende ruta blir kan bli vanskelig. Denne turen har jeg hatt lyst til å ta siden jeg besøkte Riga første gang i 2006.

Tog i Riga slik de så ut i 2006

Så da legger jeg en plan med tog fra Oslo til Stockholm og båt derfra til Tallinn. Etter å ha søkt på sidene til de lokale togselskapene og www.seat61.com så ble ruta som følger:

  • Tog Tallinn – Valga
  • Tog Valga – Riga
  • Tog Riga – Daugavpils
  • Taxi Daugavpils – Turmantas
  • Tog Turmantas – Vilnius
  • Tog Vilnius -Kaunas
  • Tog Kaunas – Warszawa

Det blir overnatting i Tallinn, Valga, Riga, Daugavpils, Kaunas og Warszawa i tillegg til på båtene. Jeg har brukt Hotels.com til bestilling av overnatting, men Valga og Daugavpils hadde de ikke avtaler så der ble det Booking.com i stedet. Ellers ville løsningen vært å kontakte hotellet direkte på gamlemåten. Bookingnettstedene har den fordelen at de har kundesentrene som er gode i engelsk og mye relevant info om hotellet og kundeanmeldelser.

Tog i Vilnius i 2010

De fleste togene er uten plassreservasjon, men toget til Warszawa går en gang om dagen og har plassreservasjon. Så den ble tidfestet og bestilt først. I Latvia og Estland kan man ikke bestille biletter lenger enn en til to uker frem i tid., så det gjør vi rett før vi drar Fra Warszawa tar vi toget til Gdynia og båt derfra til Karlskrona. Karlskrona til Oslo tar vi på en dag med bytte i Emmaboda og Göteborg. Toget til Stockholm ble innstilt på den dagen vi skulle reise, så det ble en ekstra overnatting i Stockholm og en dag tidligere avreise.

Det var i grunnen mest plundrete å bestille svenske togbilletter, for appen la opp til flere bytter enn nødvendig og bruk av ekspressbusser, så løsningen ble å bestille billettene for hver strekning separat. Med gode byttetider, så er dette liten risiko i. Separate billetter gir ikke erstatningsbiletter videre ved korte bytter og forsinkede tog.

En annen utfordring var bestiling av togbilletter var at deler av nettstedene til togselskapene i Polen og Baltikum ikke var på engelsk. Løsningen ble Google translate.

Så sjekker jeg at jeg har pass og Europeisk helsetrygdkort i orden. Videre sjekker jeg UDs landsider, der jeg ser at grenser er åpne og Koronarestriksjoner er avviklet. Siden deler av reiser går tett opp mot grensen til Russland og Belarus regisrerer jeg meg på UDs reiseregistrering, selv om det strengt tatt ikke er nødvendig i EU-landene.

Så sjekker jeg utbredelsen av kortbetaling i landene, for å finne ut hvor mye kontanter jeg trenger å ha med meg. Det blir svenske kroner, Euro og Polske Zloty. Nå er det bare å finne frem pakkelista, så kan vi dra. Ønsker du å følge oss kan du gjøre det er på togreiser.com.