Norge

Togreiser i Norge kan lett forveksles med lokaltoget man tar til jobben om morgenen, men togreiser i Norge er mye mer enn det.

De mest kjente strekningene utenlands er Flåmsbana, Bergensbanen og Raumabanen, men svært mange av de norske jernbanestrekningene har en utsikt som imponerer utlendinger takket være vår vakre og til tider ville natur.

Så hvorfor ikke ta for seg at det lokale tilbudet. Minipris gjør det billig og det kan kombineres med å treffe igjen venner som bor langt unna.

Reisestrekninger

Fra flåmsbana
To Flåmsbanetog møtes
Utsikt fra Kylling bru
Kjosfossen som sees fra Flåmsbanen

Flåmsbana
Flåmsbana går mellom Myrdal og Flåm. Den er spesiell på grunn av sin vakre utsikt, sin ingeniørmessige bragd og at den er den bratteste adhesjonsbanen i Nord-Europa. Adhesjon vil si at fremdriften skjer på ordinære skinner og ikke ved hjelp av tannhjul eller kabel.

Bergensbanen
Bergensbanen går mellom Oslo og Bergen og er spesiell fordi utsikten er flott på høyfjellsstrekningene og på vestlandsdelen av banen. Banen er også Norges høyeste i Finsetunellen med sine 1237 meter over havet.

Raumabanen
Raumabanen går mellom Dombås og Åndalsnes og er spesiell på grunn av sin vakre utsikt. Dette er etter min mening den flotteste jernbanestrekning vi har i Norge. Raumabanen er etter min mening Norges vakreste jernbanestrekning. Jernbanen snor seg frem og tilbake i dalen for ikke å så for bratt stigning. På siden er det bratte fjell og fosser og i det fjerne ser man snøkledde tinder. Variasjonen fra Romsdalsfjorden og trollveggen ved Åndalsnes til vide vidder når man nærmer seg Dombås er stor og bidrar nok til helheten på denne strekningen.

Nordlandsbanens dagtog ved Dunderland
Nordlandsbanens dagtog ved Dunderland

Nordlandsbanene

Nordlandsbanen går fra Trondheim til Bodø og passerer polarsirkelen underveis. Nattoget er kåret av Lonely Planet til en av de 8 beste nattogstrekningene i Europa. De lyse sommernettene gjør sitt til at det blir god utsikt også på natten.

Damplokomotiv på Krøderbanen
Damplokomotiv på Krøderbanen

Krøderbanen

Dette er en museumsjernbane som går fra Vikersund til Krøderen. Her kan man oppleve damptog med restaurete vogner fra starten av 1900-tallet. Til Vikersund kommer man med Bergensbanen.

Billettkjøp

Togene i Norges kjøres av flere selskaper. Billetter til tog i Norge kjøpes mest effektivt på Entur sine nettsider www.entur.no. Man kan også ringe 61 27 90 88 for å bestille på telefon. Se etter minipris som er mulig å få tak i hvis man er tidlig ute og ikke trenger fleksibilitet til å bytte avgang eller avbestille turen.

Vanlige biletter kalles økonomi, men mot et tillegg kan man få plass i konfort-sonen i togene. Dette innebærer gratis aviser, kaffe og te, samt uttak til strøm. Uttak for strøm til PC finnes etterhvert i hele toget i de fleste togsett.

Vær obs på lange perioder med buss for tog om somrene.

Rutetider for tog i Norge

Rutesøk for tog i Norge finnes på www.entur.org og i Enturs app. Det er rutesøk i på de enkelte togselskapenes nettsider og på deres respektive apper, men en objektiv fremstilling av rutene finner man best hos Entur.

Rutetabeller i PDF finnes på de enkelte togselskapers nettsider:

Servering ombord

På alle fjerntogene er det ulike kafetilbud. De ulike selskapene har sine ulike varianter. På regiontogene er det serveringsautomat eller ingen servering i det hele tatt.