Reisebeskrivelse for Beijing Shanghai

Terje er klar til avgang til Shanghai
Terje er klar til avgang til Shanghai

12. juli reiste jeg med det nye høyhastighetstoget mellom Beijing og Shanghai. Billett var kjøpt inn gjennom Kinareiser som også ordnet en «myk landing i Beijing». Denne gjorde ankomsten for en nykommer i et land fullt av kinesiske tegn til en god opplevelse. Billetter skal etterhvert kunne bestilles på nettet, men i påvente av noe annet en kun kinesiske tegn på www.12306.cn, så er Kinareiser en god løsning. Billetter kan også bestilles på stasjonen på egne automater. Bestiller du billetter selv blir det billigere, men mer arbeid. Togene har 2. klasse, med 3+2 seter i bredden, 1. klasse med 2+2 seter i bredden og VIP klasse med 1+2 liggestoler som på first class på langdistanseflyene. Det har versert rykter om at disse skulle fjernes, men det er ikke tilfelle og selv de setene som var vendt bakover var solgt. VIP setene er laget slik at man ser fremover forbi togføreren eller ttilsvarende bakover.

Det er gjort et stort nummer av ID-baserte billetter. Dette er for å motvirke svartebørshandel med billetter. Nå var det ikke en sjel som gadd å se på passet vårt, så det var tydeligvis ikke så nøye.

Billetten til Shanghai
Billetten til Shanghai ser slik ut.

Å deskifrere billetten virket vanskelig ved første øyekast, men det hele er egentlig ikke så vanskelig. Tidspunktet skrives som ÅÅÅÅ MM DD TT:MM. Deretter kommer vogn og sede, her vogn 16, sete 01D. Tognummer står øverst i midten og stasjonene står både med tegn og bokstaver. Samme system har jeg forstått gjelder på alle kinesiske togbilletter til langdistansetog.

Rutetider og informasjon om tog i Kina kan man finne på siden til The man in the seat 61.

Jeg skulle reise med med tog G15 med avgang fra Beijings sydstasjon kl. 11:00. Etter en enkel sikkerhetskontroll for å komme inn på stasjonen var det bare å vente på at toget. Toget skulle gå fra Gate 13 og ved utgangen var det billettkontroll og rulletrapp ned til spor 13, der toget stod å ventet på oss.

På Beijing syd var det flere tog klare til avgang, og det hele var langt fra så folksomt som kinesiske jernbanestasjoner er kjent for.

313 km/tInne på toget ble det jo selvsagt oppmerksomhet rundt informasjonstavlen som viste farten. Dette var fint så lenge det varte, men i Jinan var det bom stopp og vi sto i en drøy time før vi kunne kjøre videre. Informasjonstavlen viste da kun kinesiske tegn, og jeg har ikke anelse om hva som var årsaken. Etter dette var det stadig ventinnger på klarsingal og turen tok over to timer lenger enn planlagt, men selv det er jo raskt. Strekningen tilsvarer Oslo – Bodø.

Informasjon på kinesiskPå toget fikk vi kjøpt lunsj til 25 kr. og konforten var upåklagelig. Det var tilgang til WIFI på togene, men dette nettet var ikke koplet til internett på den avgangen vi kjørte med. Jernbanene åpnet 1. juli, så dette kommer kanskje etterhvert. Betjeningen var gode i engelsk i kinesisk målestokk men informasjon om avvik var kun på kinesisk. Alt i alt en positiv opplevelse, forsinkelser til tross.

Bakgrunnsinformasjon

Bakgrunnsinformasjon om denne strekningen finner du her: Beijing – Shanghai høyhastighetsbane åpnet Jeg har her tatt med noen bilder av selve jernbaneanlegget:
Mesteparten av anlegget går på broer i terrenget og det spørs nok om dette har gått i norske reguleringsprosesser. Jernbanen er lagt på betonglementer hele veien, så den gode gamle pukken vi er vant med må man lete lenge etter.

Hva er det å se underveis?

Veien fra Beijing til Shanghai er stort sett sletteland, med noen få åser. Yangzi-elven passeres underveis. Dette er verdens tredje lengste elv. Med jevne mellomrom passeres byer og siden mange av stasjoene er plassert utenfor bykjernene, er det mye byggearbeider rundt stasjonene. Noen steder slutter en ny motorvei brått.
Store slettelandYangzi
Her slutter veienToget kjører høyt over byen

Kommentarer

2 kommentarer til “Reisebeskrivelse for Beijing Shanghai”

  1. yasmin walayet

    Hei, det jeg savnet er info om hvor mye biletten koster?

    1. Terje André

      Billetten kortet 1200 på første klasse inkl. gebyrer. Dette var fordi det nettopp var åpnet. Du får det nok billigere nå. Spør hos Kinareiser eller få hjelp av en lokal guide til å bestille.