Tog, buss eller fly – hvem vinner?

Skal toget lykkes må det konkurrere ut først buss og deretter  fly. Hvor langt er det igjen? For å illustrere dette har jeg gjort en sammenligning av tog, buss og fly fra Oslo til Arendal og Kristiansand.

I sommer har det vært buss for tog på Drammensbanen og da må jeg medgi at jeg like godt har tatt buss hele veien til Sørlandet.

Arendal – Oslo

Interiør i NSB type 69
Mellom Arendal og Nelaug er det lokaltog

Skal man med fly mellom Arendal og Oslo må man først reise fra Oslo sentrum til Grademoen, sjekke inn og gjennom sikkerhetskontroll, fly til Kjevik i Kristiansnd, hente bagsjen og ta buss fra Kjevik til Arendal. Hele turen tar 3-4 timer. Billettene på flytog og flybuss kommer på hhv. kr. 170,- og kr. 210,-. To bytter, inn- ogg utsjekking samt sikkerhetskontroll gjør at dette ikke er noe godt alternativ. På denne streknings skulle det ligge godt til rette for at flyet kan bli utkonkurrert av både tog og buss.

Bussen tar fra tre og en halv til 4 timer, mens toget tar fra fire timer og et kvarter til fire timer og tre kvarter. Bussen koster fra kr. 49,- til kr. 355,- mens toget koster fra kr. 199,- til kr. 512,-. Selv om toget har den høyeste prisen er tilbudet av lavprisbilletter lettere tilgjengelig. Med toget må man bytte på Nelaug, mens man må bytte buss hvis man skal helt til Arendal sentrum, ellers stopper bussen ved E18. Mange av bussrutene har internett, noen har strømkontakt. Toget har strømkontakt dersom man legger kr. 90,- til prisen og kjøper konfortbillett, da får man kaffe og aviser på kjøpet. Flere og flere avganger har internett. På bussen er kaffe og aviser inkludert i prisen på mange av avgangene. Toget overgår bussen når det gjelder servering, med varmretter, øl og vin i kafevogna. Bussen stopper underveis og det er mulig å kjøpe hva bensinstasjonen har på lager, i tillegg selges det på noen av bussene brus fra kjøleskapet hos sjåføren. Sittekonforten er bedre på toget, men mindre risting og bedre plass til bena. Det er i tillegg mullighet til å strekke litt på beina underveis. Kreningen kan forsure togturen noe, men det er uansett mindre rugging enn i bussen. På denne strekningen har nok bussen det beste tilbudet. Toget utkonkurrerer bussen dersom:

  • Det tilbys internettilgang på alle avganger
  • Det settes opp direkteavganger
  • Reisetiden kommer under 3 timer og 30 minutter

Oslo – Kristiansand

Mellom Oslo og Kristiansand har flyet bedre vilkår. Her er reisetiden 2,5 – 3 timer, selvom prisen ikke kan konkurrere med toget. Toget tar 4,5 – 5, t og koster fra kt. 199,- – kr. 636,-, mens bussen tar ca 5 timer og koster fra kr. 49,- til kr.  355,-. Tilbudet ombord er som for Arendal –  Oslo, men her har både buss og tog direkte forbindelser fra sentrum til sentrum.

På denne strekningen konkurrerer buss og tog på omtrent like premisser. De laveste prisene trekker nok mange fra tog til buss, mens serveringstilbud ombord trekker den andre veien. Internetttilgang på alle avgangene vil være viktig for å kapre kunder her. Skal man konkurrere mot flyet må reisetiden under tre timer.

Hva trekker folk til bussen

Prisen er nok viktig, men det som trekkes frem er at man slipper bytte underveis (til Arendal) og at man er garantert plass og slipper å bestille billetter på forhånd.

Det er et paradoks at det skal være tilgangen til billetter som er et av argumentene som trekker kunder fra toget.

Somerstenging av deler av strekningen tar nok også vekk passasjerer på den tiden fjerntogene er som mest aktuelle. Selv er jeg tilbake på toget igjen når jeg kan klare meg med et bytte på veien til Arendal.