Med bilen på toget i Europa – oppdatert

Noen ganger ønsker man å ha med bilen på ferie, men ønsker ikke å kjøre lange strekninger på motorveier i Europa. Da blir biltog løsningen. Dette blir nesten som å ta bilen med på ferger. Man kjører bilen på toget og så kan man senere gå ombord i et nattog med sovevogner og restaurantvogn. Dagen etter kan man start uthvilt på nye etapper etter å ha slukt mange mil av Europa.

Noen steder benyttes biltog på kortere strekninger for å kompensere for manglende eller dårlig tilgjengelig veiforbindelse.Biltog er ikke billig, så dersom man ikke skal være lenge borte, bør man sammenligne med leiebil.

Skal man til Syd-Europa uten å kjøre lange strekninger på motorvei er nok fergen til Kiel og biltog fra Hamburg, evt. via Wien et godt alternativ.

Tyskland

DB Autozug har biltog i Tyskland og mellom byer i Tyskland og flere steder i Europa. Fra Hamburg går det tog til Lorrach og München i Tyskland, Villach og Wien i Østerrike, Avignon og Narbonne i Syd-Frankrike og Allessandria, Bolzano, Trieste og Verona i Italia. Se BTE for flere detaljer.

Nils skriver e-post med følgende oppdatering:

Vi har i flere år reist med bilen på toget fra Hamburg til Alessandria i Italia og tilbake med db Autozug.

Under nylig søk for å bestille plass i mai 2015 fant jeg imidlertid ikke noen destinasjoner utenom Tyskland.

Jeg sendte derfor melding på deres facebook- side med spørsmål om dette og fikk i dag følgende svar:

«Autozug der Deutschen Bahn skrev: Hallo! Direkt bringen wir Sie leider nicht mehr nach Italien. Seit diesem Winter bieten wir noch Verbindungen innerhalb Deutschlands an. International wurde das Geschäft eingestellt. Sie können noch von Hamburg nach München fahren. Das dann im Mai täglich.»

Hvis vi fortsatt skal ta bilen på toget til Piemonte i nord-Italia tror jeg at Lørrach på grensen mellom Tyskland og Sveits er et bedre alternativ. Toget går sent på kvelden slik at vi kan nå en bra dagsetappe først og det er framme på destinasjonen tidlig neste morgen slik at vi også da får en bra dagsetappe.

Kanaltunnelen

Mellom Folkstone og Callais går det biltog under den Engelske kanal. Turen tar 35 minutter. Informasjon om denne finner du hos Eurotunnel.

Østerrike

For uten togene fra Tyskland som er nevnt over har Østerrike egne biltog. Innenlands er strekningene Graz – Feldkirch, Villach – Feldkirch, Wien – Feldkirch, Wien – Innsbrück, Wien – Linz og Wien – Villach. Utenlands går det foruten togene til Tyskland tog på følgende strekninger: Wien – Firenze og Wien – Roma. Se mer på ÖBB siden nettsider.

Optima Express kjører biltog mellom Villach i Østerrike til Edirne i Tyrkia nær den Bulgarske grensen.  Se Optima Express for mer informasjon.

Sveits

Biltog i Sweits er stort sett gjennom ulike lange tunneler for å erstatte værutsatte fjelloverganger. Strekningene som det kjøres biltog på er: Thusis – Samedan, Klosters – Sagliains, Andermatt – Sedrun, Realp – Obenwald, Kandensteg – Goppenstein, Brig – Iselle.  Men informasjon finner du på SBB sine nettsider.

Frankrike

Frankrike har hatt egne biltog, men de er nå innstilt.

Nederland

Det kjøres biltog fra s`Hertogenbosch i Nederland til Avignon i Frankrike og Alessandria og Livorno i Italia. mer info på www.autoslaaptrein.nl. Siden er på Nederlands, men dersom man benytter Google translat får med den oversatt.

Finland

Finland har biltog mellom Syd-Finland og Lappland. I Sør kan man kjøre bilen på toget i Åbo, Helsingfors og Tammerfors. I nord går togene til Kolari, Rovaniemi, Kemijärvi, Uleåborg. For mer informasjon se :
Natt- och biltågens tidtabeller.

Italia

I tillegg til forbindelsene over finnes en rekke innenlandsforbindelser i Italia. Se mer på nettsidene til Trenitalia.

Tsjekkia

I Tsjekkia er det biltog fra Praha til Poprad-Tatry og Košice. På CD sine nettsider informeres det om dette tilbudet, men kun på Tsjekkisk, så her må Google translate til pers igjen.

Øvrig

Gi gjerne kommentarer om andre biltog det er verdt å skrive om. Jeg vet at det finnes biltog i Canada, USA og Peru, men de er ikke så relevant for Europareisende.

[ad#Google Adsense Banner-2]


Kommentarer

Ett kommentar til “Med bilen på toget i Europa – oppdatert”

  1. Roland Bol

    Hej,
    Från ‘s-Hertogenbosch körs det i år till Alessandria-Livorno i Italien och Koper i Slovenien, doch inte till Avignon längre. På http://www.autoslaaptrein.nl finns en pdf-broschyr på engelska och tyska.