Sveits

Informasjon om Sveits på Wikipedia. Siden er oppdatert med rutetabeller, gjeldende til 15.12.2014.

Tog mellom Norge og Sveits

Etter at nattoget mellom København og Basel ble lagt ned er det mest hensiktsmessig å ta en overnating underveis. Her er et ruteforslag som går nesten i ett:

 1. InterCitytog fra Oslo S 07:02 til Göteborg C 10:40
 2. Øresundtog fra Göteborg C 11:40 til København H 15:28
 3. InterCityExpress fra København H 15:43 til Hamburg Hbf 20:16
 4. InterCitytog fra Hamburg Hbf 22:46 til Dortmund Hbf 1:33
 5. InterCityExpress fra Dortmund Hbf 5:37 Basel Bad Hbf 10:37
retur:
 1. InterCityExpress fra Basel 18:23 til Hamburg Hbf 1:11
 2. EuroCity Hamburg Hbf 07:25 til København H 12:13
 3. Øresundtog fra København H 13:32 til Göteborg C 17:20
 4. InterCitytog fra Göteborg C 17:55 til Oslo S 21:49
Båt mellom Oslo og Kiel og tog resten av veien til Sveits
 1. Ferge fra Oslo kl. 14:00 med ankomst Kiel kl. 09:30 dagen etter
 2. Intercitytog fra Kiel Hbf 12:38 til Hamburg Hbf 13:43
 3. InterCityExpress fra Hamburg Hbf 14:24 til Basel 20:54.
Fra Sveits rekker man ikke båten til Oslo uten overnatting på veien. derfor utelates returforbindelsen her.

Togreiser i Sveits

Det er mange flotte reiser i Sveits. Jeg har her plukket ut 4 perler av noen strekninger som jeg selv har reist på. Alle disse er også vist på Travel channel under tittelen Swiss railvays, som fortsatt jevnlig går i repriser. Sveitserne har en rutetabell der alle tog og busser utenfor de store byene er taktet slik at den henger sammen over hele landet. Det imponerende er at togene i tillegg har en imponerende presisjon.

Golden Pass Express

Golden Pass med panoramautsikt helt foranI forsetet på Golden Pass ExpressEn reise fra Montreux til Zweisimmen med en spektakulær utsikt og mulighet til å sitte foran togføreren. Informasjon finnes på www.goldenpass.ch.
Først stiger jernbanen opp mens man kan nye utsikt over Lac Leman så bærer det innover i fjellene der den ene flott utsikten avløser den andre.
Panoramatogene går hver andre time, mens det i mellom hver gjøres avganger med ordinære tog. Setereservasjoner må bestilles på selskapts nettside, mens reisebiletten er som for ordinære sveitsiske strekninger. plassene frigis tre måneder før avgang og hvis du vil sitte helt foran, så lønner det seg og bestille så tidlig som mulig. Dette krever at man har billett på første klasse. Det er mulig å kjøpe oppgradering fra 2. til 1. klasse på jernbanestasjonen i Montreux.

Togtur til Jungfraujoch

Tog mot Grindelwald klar til avgang i InterlakenKleine Scheidegg på JongfraubahnJungfraujoch er Europas høyst beliggende jernbanestasjon. Reisen fra Interlaken har vakker utsikt og imponerende stigning med jernbane med tannhjul i midten fordi jernbanen er for bratt til tradisjonell (Adhesjons) jernbane. Taggene for tannhjulene kan sees på bildet til venstre.
Det kreves tilleggsbiletter til Jungfraubahn for reisene med InterRail eller andre pass. Det er ikke nødvendig å reservere plass, men det kan bli noe ventetid når det er mange reisende. Det lønner seg å beregne en hel dag på en rundtur fra Interlaken til Jungfraujoch.
Man reiser først med tog fra Interlaken til Lauterbrunnen eller Grindelwald. Fra begge steder kjører Wengenalp bahn til Kleine Scheidegg. Fra Kleine Scheidegg kjører Jongfraubahn til Jongfraujoch 3454 meter over havet. Siden det er to veier opp til Kleine Scheidegg kan man jo med fordel velge den andre ned igjen. Da jeg reiste her stoppet vi i Wengen på vei nedover og spiste middag.
For mer informasjon om strekningen, se www.jungfrau.ch.

Glacier Express

Utsikt fra Glacier ExpressFantastisk opplevelse og mulighet til å betrakte isbreene fra en jernbanevogn. Fjell og daler passerer forbi panoramavinduene og turen mot øst avsluttes med «Swiss Canyon» som er en flott dal med høye klipper på hver side og elven i bunnen av dalen som viser seg i to farger. Det er mulig å kombinere turen med en tre retters middag.
Linjen går fra Zermatt via Brig til Chur. Det går også tog direkte videre til St. Moritz over Albulalinjen eller til Davos. Tre retters middag koster i overkant av 200 kroner og må bestilles på forhånd. Biletter for øvrig kjøper på ordinær måte. Det kreves et tillegg for plassreservering ombord. Se www.glacierexpress.ch for mer informasjon.

Albula- og Berninalinjen

Albula Express klar til avgang fra ChurViadukt på AlbulalinjenHøyeste ordinære jernbane i EuropaViadukt på BerninalinjenSpesiell ingeniørkunst ligger bak disse linjene over Alpene fra Chur til Tirano i Italia via  Pontresina eller St. Moritz. Det går lokal eller reginaltog hver annen time og flere turisttog daglig med panoramavogner som er gjennomgående hele veien fra Chur til Tirano.
Begge linjene har fantastiske løsninger på stor høydeforskjell og ofte ser man jernabnelinjen over og under seg i dalsiden siden den går i sikksakk og i spiraler inne i fjellet eller på viadukt ut i dalen som vist på et av bildene over. Dette er videre Europas høyest beliggende ordinære (adhesjons-) jernbane med stasjonen som ligger på 2256 meter over havet. I nedstigningen mot Tirano i Italia er dalen et sted så smal at jernbanen er lagt midt i veien for å utnytte plassen. For mer informasjon se www.rhb.ch.

Bestilling av billetter

Den enkleste måten er å bestille billetter av NSB Utland. Den kompliserte og mest sannsylig billigere varianten er å bestille på internett.
Flere av selskapene har billige billetter på internett som er tilgjengelig dersom man bestiller dem tidlig og ikke krever refusjon for ubenyttede biletter. Biletter i Sveits bestilles på www.sbb.ch.

Overnatting i Sveits

Du kan søke og bestille hoteller her:

[sc:Hotellskjema]

[sc:hotellsoek by=»Zurich» land=»Sveits»] [sc:hotellsoek by=»Interlaken» land=»Sveits»] [sc:hotellsoek by=»Geneve» land=»Sveits»]

Guidebøker

Jeg benytter selv Politikens «Turen går til …» eller Aschehougs «Gatelangs …». Søk etter din guidebok på bokkilden.no.

[sc:bokannonse bok=»Turen går til Schweiz»]

5 Comments on “Sveits

 1. hei,jeg tenker på tur i april,til lusarn,ta båt til jernbanen opp til pilatus.er best å fly til zurich? går det tog fra zurich til lusarn?
  mvh
  Sigurdur.

 2. Hei! Takk for super info. Jeg er helt hektet på idèen. Men lurer på en liten ting. Må man booke hoteller før man drar til Sveits på sommeren? Målet er å komme litt billig unna ved å bruke Bed&Breakfast ol., men samtidig aner jeg ikke hvor jeg skal dra – så jeg tenkte å ta det litt på sparket. Er det mulig eller burde jeg legge opp hele planen på forhånd? Mvh John Thorsen

  • Det går an å reise i Sveits på måfå uten forhåndsbestillinger, men da må du være forberedt på å lete litt etter hoteller. August er fellesferie i Europa, da er det vanskeligst å finne overnatting. Jeg ville nok lagt opp ihvertfall deler av planen på forhånd.

 3. Hei !
  Finnes det noe flytog mellom Lausanne og Geneve.
  Vi er to personer som skal være en uke i Lausanne i juli(2011)
  og trenger transport til flyplassen i Geneve tidlimorgen.
  Flyavgang 10.25
  mvh Kari Skudal Aase

  • Ja, det går ordinære tog. De går minst 1 gang pr. time. Det er Jernbanestasjon på flyplassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*