Danmark

Tog mellom Norge og Danmark

Oslo – Göteborg – Malmö – København

Dette er den eneste jernbaneforbindelsen til og fra Danmark. Reisen tar 7,5 til 8,5 timer og krever bytte i Göteborg. Det er 2 avganger på ukedagene og 1 daglig avgang på lørdager og søndager. Rutetider (gyldige fra 9.12.2018) finner du her:

DagerDx7DDD
Oslo S07:0113:01
Göteborg C10:4010:5516:5017:55
Malmö C13:5120:51
København H14:2821:28

DagerDDDD
København H08:2713:32
Malmö C09:0814:08
Göteborg C12:0513:0017:0517:55
Oslo S16:5221:49

Andre forbindelser for den som ikke vil fly

Nordjyske jernbaner

Nordjyske jernbaner på Hirtshals stasjon

Det går flere fergestrekninger: Oslo-København, se www.dfds.no, Oslo-Fredrikshavn, se www.stenaline.no, Larvik-Hirtshals og Kristiansand-Hirtshals, se www.colorline.no og Bergen-Stavanger-Hirtshals og Langesund – Hirtshals, se www.fjordline.no. For de som reiser via Hirtshals og skal videre med tog må man huske på at Nordjyske jernbaner transporterer strekningen fra Hirtshals til Hjørring og Fredrikshavn til Skagen. NB! Disse togene har billettautomater ombord som kun tar danske mynter og sedler, ikke kort, InterRail-billett gjelder ikke. Mellom Hirtshals og Hjørring går det tog hver time eller oftere. Det er kort gangavstand mellom sporene i Hjørring så togene korresponderer selv med kort byttetid.

Tog i Danmark

InterCityLyn på Odense stasjon

InterCityLyn på Odense stasjon

InterCityLyn klar til avgang fra Aalborg

InterCityLyn klar til avgang fra Aalborg

Det er trivelig å reise med tog i Danmark. Det er ikke svimlende hastigheter, men raskt nok til å kjøre forbi biler på motorveien ved siden av. Togene går ofte og avstandene er korte. Det går non-stop service mellom København og Århus. Mange av InterCity og regiontogene betjener også Kastrup lufthavn for dem som kommer til Danmark med fly.

Togen mot Jylland deler seg til ulike destinasjoner. Det er derfor viktig å sjekke at man er i riktig togsett så man havner dit man hadde tenkt seg. Har man plassbillett blir man plassert i det riktige togsettet. Vognnummeret finnes bare en gang i et tog.

Dansk IC4-tog med internett

Dansk IC4-tog med internett

Interiør i DSB 1'

Interiør i DSB 1′

DSB 1′ er DSBs første klasse, med servering og aviser, samt gratis tilgang til internett. Det er også egne lounger for reisede på første klasse. Tilgang til internett finnes for alle i togen, men må da betales (kr. 1/min). Togene med internett er merket som vist på bildet til venstre.

I Danmark er det ikke servering på togene lenger. Man må kjøpe med seg mat fra kiosken på stasjonen dersom man ønsker mat eller drikke på reisen.

Utsikt fra tog på Jylland

Utsikt fra tog på Jylland

For en nordmann er det kanskje uvant med et flatt land med mange og uendelige jorder. Jeg synes det mest fascinerende er forbindelsene over Store- og Lillebælt, samt Øresund. Det er litt flott å kjøre tog blandt alle båtene.

Internasjonale forbindelser fra Danmark

Mot Sverige er der forbindelse over Øresund til Malmø, Göteborg, Stockholm og flere andre steder i Syd-Sverige. Togene går fra Københanvs hovedbanegård og noen av dem starter i Helsingør. Se siden om Sverige for flere detaljer.

Det går nattog fra København hver dag  mot Hamburg på sommeren. Togene har sitteplasser og kjører via Fredericia på Jylland.

Det går noen direkte forbindelser og flere forbindelser med togbytter mellom Århus og Hamburg som kjøres via Padborg og Flensburg. Et av Århustogene kjører hele veien til og fra Berlin.

Mellom København og Hamburg går det flere daglige togpar. Disse kjøres på ferge mellom Rødby og Puttgarden. Man må forlate toger under fergeoverfarten akkurat som med bilferger. Her er rutetabell for togene mellom København og Hamburg:

DagerD
23/6-13/8
D DD
23/6-13/9
D
31/3-9/12
D
23/1-1/10
D (via Jylland)
2/6-2/9
København H5:3707:3711:3713:3715:3717:3722:55
Hamburg Hbf.10:2012:2016:2218:2120:2122:235:28

DagerD
1/4-1/10
DD
23/6-13/8
DDD
23/6-13/8
D (via Jylland)
2/6-2/9
Hamburg Hbf.07:2409:2811:2813:2817:2819:2823:42
København H12:2214:2216:2218:1922:1900:226:57

Hver annen time går det Intercity tog mellom København og Flensburg med forbindelse til og fra Hamburg. Forbindelsen tar 1 time og 15 minutter mer enn den direkte togforbindelsen mellom København og Hamburg, men kan være et alternativ for de mellomliggende stasjoner.

Billettbestilling

Billetter i Danmark kan kjøpes på www.dsb.dk der ruteinformasjon også kan finnes. Billigbillettene til DSB heter DSB Orange og kjøpes lettest på nett. Det er lurt å sikre seg plassbilletter på forhånd så man slipper å stå på hele reisen.

NSB’s websider www.nsb.no og telefonbestilling 815 00 888 håndterer billetter på strekningen Oslo S – Göteborg som opereres av NSB og betraktes ikke som utenlandsbestilling. Det er mulig å oppnå minipris på strekningen Oslo S – Göteborg. (kr. 249,-).

SJ’s websider www.sj.se selger billetter til hele Sverige. SJ har plassert en billettautomat på Oslo S for bestilling og uthenting av billetter. SJ har også telefonbestilling på +46 771 75 75 75. SJ sender billetter til adresser i Norge. Minipris på NSBs avganger får man ikke av SJ.Plassbiletter kan også bestilles i billettsalg på Svenske stasjoner.

NSB’s kundesenter 815 00 888, tastevalg 4 håndterer utenlandsbilletter. Det tas et behandlingsgebyr på kr. 50,- Utenlandske plassbilletter må bestilles her, dersom du har eller skal kjøpe Interrailbillett.

NB! InterRailbiletten dekker ikke privatbanene i Danmark (Hirtshals – Hjørring og Fredericia – Skagen), men du får 50% rabatt når du reiser med en gyldig InterRailbillett.

17 kommentarer på “Danmark
 1. Bjørg Bakken sier:

  Hvordan reiser jeg greiest med tog fra Hirtshals til Hamburg? Fergen fra Norge ankommer Hirtshals klokken 11.15.
  Retur?

 2. Birthe sier:

  Hei!
  Vurderer tog med to barn under 11år fra Vejle til København.
  Er det best med Lyntog?
  Anbefales Standard familiezone plads eller Standard plads?
  Ellers noen tips?

 3. Ingrid Sørheim sier:

  Jeg forsøker å finne ut om det går buss eller tog fra Fredrikshavn til Skagen! Og i tilfelle når?

 4. Lizzie Nilsen sier:

  Er det mulig å ta tog fra København til Nederland?

  • Terje André sier:

   Det går fint. Man bytter tog i Hamburg og i Osnabrück. Reisetid er ca. elleve og en halv time. Billetter bestilles billigst på db.de.

 5. Grete Bratvold sier:

  Noen som vet hva det koster med tog Oslo-Gøteborg-København. eventuelt t/r??
  Det er sannerlig ikke lett å orientere seg i togenes tider og priser, heller ikke bestille.
  Hvis noen kan opplyse meg, så takker jeg hjerteligst.
  Grete

  • Terje André sier:

   Oslo Gøteborg finner du på nsb.no. gøteborg – København finner du på sj.se eller på sidene til øresundstog. De konkurrerer og prisene varierer fra avgang til avgang.
   Jeg er enig i at det er vanskelig å finne frem i,

 6. Sigrunn Aasen sier:

  Er det mulig å ta tog fra Hirtshals -Skagen, og i tilfellet rutetider midtukedager.

 7. Daniel Scheidegger sier:

  Er det mulig at man ikke kan bestille og betale togreiser fra København til Oslo. Jeg har prøvd både på nsb.no og på dsb.dk. I tillegg ser det ut som om både buss og fly er billigere enn tog. For noen grønn politikk! Hvordan løser vi CO2 problemene? Vi må endelig satse på tog i Skandinavia, i det minste mellom de store byene. Velg det grønne partiet!

 8. Kristin Astrid Øystese sier:

  Hei!

  Jeg lurer på om det er mulig å komme seg fra København til Oslo med tog på søndager. Det fremkommer ikke av tabellen, men står i teksten at det er mulig.
  Viss det er mulig, hva er da prisen? Jeg har planer om å dra 27.september.

  Mvh
  Kristin Astrid

  • Terje André sier:

   Det er to avganger fra København til Gøteborg på søndager som korresponderer med togene videre til Oslo. Prisen har jeg ikke ovesikt over, men de bestilles på SJ og NSB. Der kan du se prisene før du bestemmer deg for å bestille.

 9. L. Larsen sier:

  På tide at NSB får på plass nattog mellom Oslo og København igjen.

  For oss som starter reisen andre steder enn Oslo, er dette helt håpløst. Tidligere kunne en ta ettermiddagstoget til Oslo, nattoget videre, og neste morgen var en enten i København eller Stockholm.

  Nå må en starte med nattog, og er det forsinket, er morgentoget gått fra Oslo. Ta 13:02-toget fra Oslo i stedet? Hva hvis det er forsinket? Da står du bomfast i København for natten. Vi skal jo videre! Ikke langt, men dette nytter bare ikke!

  Prøv å være et alternativ til fly! Slutt å oppføre dere som om alle bor i Oslo, og ikke skal lenger enn til København!

  • Terje André sier:

   Jeg er helt enig med deg. Og verre blir det for det ryktes at nattoget fra København til Amsterdam/Basel/Praha via Tyskland blir innstilt fra desember 2014.

   For ordens skyld, dette nettstedet er privat og er ikke tilknyttet NSB på noe måte.

 10. Jacob Reme sier:

  Jeg forsøker å finne mulighet for å kjøpe billetter med tog fra Oslo til København. Men det ser ikke ut til at det er mulig på nett. Synes det er svært kritikkverdig at ikke dette er samkjørt mellom NSB, SJ og DSB.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*